Parkinson ve Tango

Tangonun faydaları saymakla bitmez. Bir önceki yazıda tangonun bazı psikolojik yararlarından söz etmiştim. Bu yazıda ise tangonun Parkinson hastaları için ne gibi faydaları olabileceğinden söz edeceğim.
Parkinson hastalığı, el titremesi, hareketlerde ağırlaşma ve denge sorunlarıyla kendini gösteren, nörolojik bir hastalıktır ve maalesef kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Parkinson hastaları, zaman zaman bu hastalıkla mücadele sürecinde kendilerini yalnız hissedebilmekte, hatta depresyonla karşı karşıya kalabilmektedir.

Araştırmalara göre, dans etmenin Parkinson hastaları için bir çok yararı bulunmaktadır. Öncelikle bu kişiler, dans ortamlarında sosyalleşebilmekte ve aldıkları sosyal destek bağlamında kendilerini daha iyi hissedebilmektedirler. Yalnızca Parkinson için değil, bir çok hastalık düşünüldüğünde de sosyal desteğin önemi çok büyüktür. Buna ek olarak, dans etmeye başlayan Parkinson hastaları, yeniden kendi vücutlarında rahat edebilme ve kendilerine güvenebilme becerisi kazanmaktadırlar. Ayrıca yeni hareketler öğrenirken beyin aktivitelerinin artması sonucu da zihinsel performanslarında artış olmaktadır.

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Earhart, dans ve Parkinson ile ilgili çalışmalarla yetinmemiş ve spesifik olarak TANGOnun Parkinson hastalarına iyi gelebileceğini savunmuş ve bunu bilimsel bir çalışmayla ispatlamıştır. Dr Earhart’a göre, TANGO, hareket anlamında parkinson hastalarının zorlandığı konularla ilgili yardımcı bir niteliktedir. Parkinson hastaları, özellikle vücutlarına dönüş hareketleri yaptırmakta zorlanmakta ve denge sorunları yaşamaktadır. Yürürken, hareket ederken geriye düşebilmektedirler. Tangonun bu hastalara iyi gelmesinin nedeni ise şudur: öncelikle tangoda –özellikle follower olarak dans ediyorsanız- sıkça geri adım atmanız söz konusudur. Günlük yaşamda pek geri adım atmayız, dolayısıyla Parkinson hastalarının bunu dışarıda pratik edebilme imkanı bulunmamaktadır. Tango, geri adım atabilmeyi öğretir. Ayrıca, tango öğrenme sürecinde dönüşlere yönelik çok fazla hareket bulunduğundan kişiler dönmeyi ve dönüş sonrasında vücutlarını kontrol ederek durmayı da öğrenirler, yani; dengeyi. Parkinson hastası olmayan kişiler için çok doğal ve rahat gerçekleştirilebilen hareketler Parkinson hastaları için bütün hayatlarını etkileyen sorunlar haline gelebilmektedir.

Dr. Earhart, denge ve hareket sorunları yaşayan 52 Parkinson hastasıyla TANGO üzerine bir bilimsel çalışma yapmıştır. Araştırma kapsamında, bu kişilerden yarısı bir yıl boyunca tango derslerine düzenli devam etmiş, diğer grup ise normal hayatlarına devam etmiştir. Bir yılın sonunda, tango derslerine devam eden kişilerin vücut kontrolü ve denge anlamında gelişme gösterdikleri bulunmuştur. Ayrıca bu kişilerin sosyal becerilerinde de artış gözlenmiştir. Üstelik, katılımcılar, araştırma bitiminde de tango derslerini bırakmak istemediklerini söylemişlerdir☺
Dr. Earhart’a teşekkür ediyor ve bir yazının daha sonuna geliyoruz. Tangoyu seviyoruz. İyi ki dans ediyoruz☺

Sevgiler,
Psk. Merve Tarhan

İlgili makaleler:

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/may/03/dancing-proves-good-move-for-people-with-parkinsons-disease

http://www.pdf.org/winter13_spotlight

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150413140908.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2780534/